ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βεντέτα» Ιταλίας - Γερμανίας για τη Monte dei Paschi

«Βεντέτα» Ιταλίας - Γερμανίας για τη Monte dei Paschi

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας με αφορμή τα σχέδια της Ρώμης να διασωθεί η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena με χρήματα των φορολογουμένων για να μην γίνει κούρεμα σε ομολογιούχους.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τα σχέδια της Ιταλίας, αναφέροντας ότι η Ρώμη θα πρέπει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κάνουν έλεγχο για να διασφαλίσουν ότι οι ιταλικές Αρχές ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο Reuters όταν ρωτήθηκε σχετικά για το θέμα.

Οπως είπε ο ίδιος, μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από το κράτος μπορεί να συντελεστεί μόνο όταν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και μόνο εάν ακολουθηθούν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, οι οποίοι επιβάλλουν πρώτα την επιβολή κουρέματος σε πιστωτές και ομολογιούχους των τραπεζών αυτών. Επίσης, για να δοθεί μια τέτοια κρατική ενίσχυση, θα πρέπει η τράπεζα να είναι φερέγγυα – να μην έχει χρεοκοπήσει – σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας προσέθεσε ακόμη ότι «κανείς δεν πρέπει να παρακάμπτει τους κανόνες» ανέφερε ακόμη το Reuters.

Την ίδια στιγμή πηγές από την Ιταλία ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Ρώμη εξετάζει να ενισχύσει τη Monte dei Paschi, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα προσπάθησε να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από τις αγορές, αλλά δεν πέτυχε τον στόχο της. Εάν γίνει προληπτική ανακεφαλαιοποίηση όπως επιδιώκει η Ρώμη, τότε το κούρεμα ομολογιούχων της τράπεζας θα είναι μικρό. Με βάση όσα έχει προτείνει η Ιταλία, σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους 40.000 μικροεπενδυτές, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους ομόλογα της τράπεζας αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ, επιτρέποντάς τους να τα ανταλλάξουν με μετοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ