ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αυξήσεις σε φόρους και προϊόντα από την Πρωτοχρονιά

Όλες οι αυξήσεις σε φόρους και προϊόντα από την Πρωτοχρονιά

Από το πρωί της Κυριακής χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι φορολογικών αυξήσεων που θα οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

Το πακέτο των ανατιμήσεων από τις τιμές των καυσίμων και των τσιγάρων έως τον καφέ και τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα στοιχίσει στις τσέπες των καταναλωτών περισσότερα από 1 δισ. ευρώ! Ενδεικτικά:

  • Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση θα αγγίξει τα 8 λεπτά ανά λίτρο. Ομοίως ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ.
  • Στα ύψη πηγαίνουν και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού, συμπαρασύροντας τις τιμές των προϊόντων αυτών. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Ως αποτέλεσμα θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ στο πακέτο και έως 1 ευρώ στο σακουλάκι λεπτοκομμένου καπνού.
  • Ανατιμήσεις έρχονται και για τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
  • Στον καφέ η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη. Ανά φλιτζάνι ή ποτήρι καφέ θα είναι της τάξεως των 10 λεπτών, ενώ στο ράφι των σουπερμάρκετ και των λοιπών σημείων πώλησης καφέ η ανατίμηση εκτιμάται πως θα αγγίξει το 25%. Έτσι, ένα πακέτο καφέ φίλτρου που κοστίζει 5 ευρώ θα βρεθεί να κοστίζει 6,25 ευρώ!
  • Από το ειδικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας εκτιμάται πως θα προκληθεί επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας που θα ξεπεράσει το 6%.

Πάντως, ερευνητικοί φορείς όπως το ΙΟΒΕ έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως η πτώση των φορολογικών εσόδων λόγω μείωσης της ζήτησης των ανωτέρω προϊόντων θα εξανεμίσει την αύξηση των φορολογικών εσόδων και θα καταδείξει πως η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή δεν ήταν ορθή.

Ειδικά για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την αύξηση της φορολόγησης των προϊόντων καπνού το ΙΟΒΕ αναμένει πτώση της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 66 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, πτώση της απασχόλησης κατά σχεδόν 1.700 θέσεις εργασίας ισοδύναμης πλήρους απασχόλησης και μείωση των εσόδων από φόρους (εκτός από φόρους καπνού) και εισφορές κατά 19 εκατ. ευρώ!

Συνεπώς, αν συνυπολογιστεί η απώλεια φόρων και εισφορών λόγω μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και αύξησης της ανεργίας, εκτιμάται ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την αύξηση της φορολόγησης των προϊόντων καπνού θα είναι αρνητικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ