ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερέ: Τα πλεονάσματα θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους

Κερέ: Τα πλεονάσματα θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους

Μόνο εάν αναληφθούν ισχυρές παραδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος μετά το 2018 θα μπορέσουν να εξαλειφτούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην Börsen-Zeitung.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ανησυχεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινωθεί και πάλι το 2017 ο Κερέ ξεκαθάρισε πως αυτό εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως είπε, πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι για την Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM, έτσι ώστε να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Υπογράμμισε δε πως για να συμβεί αυτό από τα μέσα του 2018, η χώρα χρειάζεται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της. «Τόσο η κυβέρνηση της Αθήνας όσο και οι εταίροι στην ευρωζώνη πρέπει να κάνουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί», ανάφερε ο Κερέ.

Εστιάζοντας στο θέμα του χρέους ξεκαθάρισε πως η βιωσιμότητα του θα εξαρτηθεί από τα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα.

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία αποφασισθήκαν νωρίτερα αυτό το μήνα από το Eurogroup είναι ευπρόσδεκτα, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν είναι αρκετά για να εξαλείψουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, εκτός αν υπάρξουν ισχυρές παραδοχές για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της Ελλάδας πέρα από το 2018. Για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει επίσης να αναληφθούν μέτρα. Αλλά είμαστε σήμερα εν μέσω της αξιολόγησης του προγράμματος και η μπάλα είναι σαφέστατα στο ελληνικό στρατόπεδο», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ