ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτιμήσεις για αύξηση των εξαγορών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

Εκτιμήσεις για αύξηση των εξαγορών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

Τα 3,7 τρισ. δολάρια έφτασαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων το 2016 και πολλοί αναλυτές πιστεύουν πλέον ότι το νέο έτος μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. 

Οι περισσότεροι στηρίζουν τις προβλέψεις αυτές στην εκτίμηση ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο για ακόμη πιο εύκολα ντιλ. Οι αναμενόμενες αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων προς το χαμηλότερο σε συνδυασμό με τα χαμηλά ακόμη επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ και την υψηλή επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης οι περισσότερες συμφωνίες του 2016 ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο κι αυτό ενισχύει τις προβλέψεις ότι η σχετική δραστηριότητα θα συνεχιστεί, όπως σημειώνει η «Wall Street Journal». Μόνο μέσα στο 2016 πραγματοποιήθηκαν 28 συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων η καθεμία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα τέλη του Οκτωβρίου η AT&T συμφώνησε να εξαγοράσει την Time Warner έναντι 85 δισ. δολαρίων. Στη συνέχεια η British American Tobacco υπέβαλε προσφορά 47 δισ. δολαρίων για να αγοράσει και το υπόλοιπο μερίδιο της Reynolds American. Επειτα η Qualcomm συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν 40 δισ. δολάρια για την NXP Semiconductors.

Υπήρξαν όμως και συμφωνίες που δεν προχώρησαν λόγω παρέμβασης των εποπτικών Αρχών ή για άλλους λόγους. Ανάμεσα στα ντιλ που δεν ολοκληρώθηκαν ήταν αυτό των 150 δισ. δολαρίων της Pfizer με την Allergan και το ντιλ των 35 δισ. δολαρίων μεταξύ της Halliburton και της Baker Hughes.

Καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις το 2017 αναμένεται να είναι η πορεία της οικονομίας κυρίως στις ΗΠΑ αφού, όταν η ανάπτυξη τρέχει με γοργούς ρυθμούς, πραγματοποιούνται λιγότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ