ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συρρικνώθηκε και το Δεκέμβριο η ελληνική μεταποίηση

Συρρικνώθηκε και το Δεκέμβριο η ελληνική μεταποίηση

Συρρίκνωση κατεγράφη στην ελληνική μεταποίηση το Δεκέμβριο, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να σημειώνουν μειωμένη παραγωγή και μειωμένες νέες παραγγελίες.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της εταιρείας ερευνών Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 49,3 μονάδες, τιμή που αν και είναι υψηλότερη από τις 48,3 μονάδες του Νοεμβρίου, κινείται χαμηλότερα των 50 μονάδων που αποτελεί το όριο μεταξύ της επέκτασης και συρρίκνωσης της μεταποιητικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Markit, η αύξηση του κύριου δείκτη PMI το Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου οφείλεται στην ασθενέστερη συρρίκνωση της παραγωγής. Παρόλα αυτά, η συνεχιζόμενη υποχώρηση του όγκου παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω σταθερής μείωσης των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, λόγω της μείωσης των νέων εργασιών από πελάτες του εξωτερικού, της ασθενέστερης ζήτησης και της αστάθειας που επικρατεί στον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα.

Καθώς οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μικρότερο φόρτο εργασίας, μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός και εξασθενημένος σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας.

Ο Σαμιουέλ Αγκάς οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® δήλωσε: «Η γνωστή ιστορία της επιδεινούμενης απόδοσης της οικονομίας εξακολούθησε να κυριαρχεί στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι ο κύριος δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων.

»Παρότι η γενική ύφεση υποχώρησε στο ασθενέστερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να συρρικνώνονται με χαμηλότερους ρυθμούς, η τελευταία επιδείνωση επισφράγισε το χειρότερο τρίμηνο του έτους για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών.

»Ως αποτέλεσμα της ασθενέστερης ζήτησης για τα αγαθά του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας, οι εταιρείες αντιμετώπισαν έλλειψη εργασιών κατά τη διάρκεια του μήνα και, κατά συνέπεια, περιόρισαν τον αριθμό εργαζομένων για πρώτη φορά από τον Μάιο.

»Παρόλα αυτά, τα αποθέματα που διατηρούν οι προμηθευτές μειώθηκαν και οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν, λόγω των απεργιών του κλάδου μεταφορών σε όλη τη χώρα,

επηρεάζοντας έτσι την απόδοση των προμηθευτών.

»Σε γενικές γραμμές, το 2016 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, για τον οποίο εξακολουθεί να παραμένει μακρινή η πιθανότητα πλήρης οικονομικής ανάκαμψης. Οι εταιρείες ελπίζουν ότι το νέο έτος θα φέρει εκ νέου ανάπτυξη, ωστόσο, μέχρι να αυξηθεί και να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η κατανάλωση, η πιθανότητα ανάπτυξης παραμένει αμυδρή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ