ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Η προσέλκυση επενδυτών το στοίχημα του 2017

Χρηματιστήριο: Η προσέλκυση επενδυτών το στοίχημα του 2017

Την ευχή η ελληνική κεφαλαιαγορά να καταγράψει υψηλότερους τζίρους και μεγαλύτερη επενδυτική συμμετοχή μέσα στο 2017 εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστήριου Αθηνών, στην οποία έγινε και η καθιερωμένη κοπή πίτας του Χρηματιστηρίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης ανέφερε πως το 2016 δεν ήταν καλό από άποψη τζίρου στην αγορά, ωστόσο τόνισε πως εάν το 2017 συνοδευθεί από θετικές εξελίξεις στην οικονομία, τότε θα τροφοδοτηθεί η άνοδος στο ΧΑΑ που θα οδηγήσει και σε αυξημένους τζίρους. «Πρέπει να φτάσουμε στο breaking point, να φτάσουμε στο QE για να δώσουμε ρευστότητα στο σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Ιάκωβος Γεωργάνας τόνισε ότι αυτό που λείπει από την ελληνική αγορά είναι η ψυχολογία και υπογράμμισε ότι χρειάζονται μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης για να επιστρέψουν οι επενδυτές. Στη βάση αυτή ανέφερε πως είναι απαραίτητο το κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς ήδη το κόστος των καθυστερήσεων είναι τεράστιο.

Και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου από την πλευρά του εκτίμησε πως η μείωση του ελληνικού πολιτικού ρίσκου είναι σημαντική για να επιστρέψουν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα. Ο ίδιος ανέφερε πως από την πλευρά των τραπεζών η μείωση των κόκκινων δανείων είναι μια σημαντική προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς αυτές.

Για συγκρατημένη αισιοδοξία έκανε λόγο από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι και το 2017 η ΕΧΑΕ καλείται να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Κατά τον ίδιο σημαντικό ρόλο στην πορεία της αγοράς καλούνται να διαδραματίσουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες που όπως είπε θα πρέπει να εμπλουτίσουν τις επενδυτικές τους υπηρεσίες.

Τέλος, και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πρώτοι μήνες τους 2017 θα είναι κρίσιμοι και εστίασε στην ανάγκη να αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα.

Το φλουρί της πίττας του Χρηματιστηρίου έπεσε στον Χριστό και το φλουρί της πίττας των μελών Χρηματιστηρίου στη Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ