ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 5,6 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα φέσια του Δημοσίου

Στα 5,6 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα φέσια του Δημοσίου

Στα 5,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, έναντι 6,2 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου. Ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους που δεν έχουν εξοφληθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα τέλη Νοεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς των ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε 4,16 δισ. ευρώ, από 4,7 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν από τα 1,612 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο στα 1,4 δισ. ευρώ το Νοέμβριο. Να σημειωθεί πως οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών προ τον ιδιωτικό τομέα έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με χρέη 2,37 δισ. ευρώ το Νοέμβριο, από 2,7 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 758 εκατ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, έναντι 987 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι οφειλές των υπουργείων ήταν 280 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο, έναντι 238 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ οι οφειλές των ΟΤΑ ήταν 358 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο, έναντι 356 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με εγκύκλιο που απέστειλε προ ημερών σε όλα τα υπουργεία επέστησε την προσοχή στις διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή τόκου 8% σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών του Δημοσίου από το 2017.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ορίζει την ενεργοποίηση του μηχανισμού επιβολής τόκου για όλες τις εμπορικές συναλλαγές του Δημοσίου (οφειλές προς επιχειρήσεις).

«Όλοι οι φορείς παρακαλούνται να μεριμνούν, κατά λόγο αρμοδιότητας, για την αποφυγή καθυστερήσεων στις πληρωμές για εμπορικές συναλλαγές, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή τόκων υπερημερίας και λοιπών αποζημιώσεων σε περίπτωση διενέργειας πληρωμών εκτός των προβλεπόμενων προκειμένου», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ