ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών οι τιμές του πετρελαίου

Στα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν νωρίς σήμερα στις ασιατικές αγορές, με τη Σαουδική Αραβία να αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, μεταξύ των κρατών μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν στα 52,66 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 33 σεντς ή 0,6% από το τελευταίο κλείσιμο.Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά 34 σεντς ή 0,6% στα 55,81 δολάρια το βαρέλι.

Η νέα άνοδος στις τιμές του μαύρου χρυσού καταγράφηκε μετά το σήμα που έδωσαν Κουβέιτ και Ομάν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής με κύριο στόχο να ωφεληθούν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Οι αγορές εκτιμούν πλέον ότι μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2016 από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες για μείωση της ημερήσιας παραγωγής θα αρχίσουν να μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο τα αποθέματα σε μαύρο χρυσό.

Τη συμφωνία έκαναν όχι μόνο τα μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και χώρες όπως η Ρωσία, που δεν είναι μέλη του Οργανισμού αλλά παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στην αγορά της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν χθες κατά 1,2 δολάρια φτάνοντας τα 54,95 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου αυξήθηκαν κατά 2,3% φτάνοντας τα 58,13 δολάρια το βαρέλι.

Μέσα στο 2016 οι τιμές του μαύρου χρυσού σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγραφεί μετά το 2009. Η άνοδος αυτή οφείλεται και σε εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να προχωρήσει και σε νέα μείωση της παραγωγής εάν κρίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές.

Το μεγάλο στοίχημα για τις χώρες-μέλη του Οργανισμού, πάντως, είναι εάν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ θα τηρήσουν τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Στο παρελθόν τέτοιες συμφωνίες έχουν σπάσει άτυπα πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες με στόχο να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά. Οι μειώσεις στην παραγωγή που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου και ανέρχονται συνολικά σε περίπου 2%.Από τις 30 Νοεμβρίου, που ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 25%.

Κρίσιμος παράγοντας θα είναι ακόμη το πώς θα απαντήσουν οι αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου. Αυτοί είχαν μειώσει σημαντικά την παραγωγή μετά τη βουτιά των τιμών επειδή το κόστος εξόρυξης είναι μεγαλύτερο από ό,τι στη Μέση Ανατολή. Εάν όμως συνεχιστεί η ανοδική πορεία του πετρελαίου, αναμένεται να ξαναμπούν στο παιχνίδι δυναμικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ