Αυτόνομη θέρμανση: Εγκύκλιος του υπουργείου με το νέο καθεστώς
Πηγή: EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις αποκοπής από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης θα περιλαμβάνει η εγκύκλιος που αναμένεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, θα διευκρινίζει και το νέο καθεστώς για την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει δυνατότητα τοποθέτησης αυτόνομων συστημάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση από το 51% των συνιδιοκτητών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί με την εγκύκλιο αφορά το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

Οι απόψεις που διατυπώνονται επ´ αυτού αναφέρουν ότι εφόσον σε μια πολυκατοικία η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή για λόγους οικονομικής ή άλλης αδυναμίας των ενοίκων, η διατήρηση της συμμετοχής για τα αυτονομούμενα διαμερίσματα δεν θα έχει πρακτικά οικονομικές επιπτώσεις για τους ιδιόκτητες τους (αφού η δαπάνη για θέρμανση είναι μηδενική, θα είναι μηδενική και η συμμετοχή).

Αντίθετα στις περιπτώσεις που η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, η διατήρηση της συμμετοχής έχει και ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς το αυτόνομο διαμέρισμα εξακολουθεί να έχει θερμική ωφέλεια από τη θέρμανση του υπόλοιπου κτιρίου με το κεντρικό σύστημα.

Τι λέει η ΕΠΑ Αττικής

Σε ενημερωτική ανακοίνωση για το νέο θεσμικό πλαίσιο, η ΕΠΑ Αττικής σημειώνει ότι η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική - ανεξαρτήτως καυσίμου - θέρμανση, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας.

Όπως υπογραμμίζει, η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση και η εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου, γίνεται πιο εύκολα και πιο άμεσα για τις περιπτώσεις πολυκατοικιών που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσης υπενθυμίζει το πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για όλες τις κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις, ανεξαρτήτως ισχύος. Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 12.300 ευρώ για κεντρικές θερμάνσεις, ενώ η περίοδος για την αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού είναι 2 ή 3 έτη ανάλογα την περίπτωση. Η προσφορά ισχύει για υπογραφή σύμβασης έως και την 31η Μαρτίου 2017. Επίσης, ισχύει έκπτωση 100% για τα τέλη σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου για όλες τις κατηγορίες πελατών.

Διαβάστε επίσης:

Aυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας;

Αυτόνομη θέρμανση: Τι υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ

Διαβάστε επίσης