ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει τα χαρτιά του για το νέο έτος το ΔΝΤ

Ανοίγει τα χαρτιά του για το νέο έτος το ΔΝΤ

Στο χρόνο και στις προϋποθέσεις επιστροφής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, αλλά και στο πότε θα εξετασθεί το ελληνικό ζήτημα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να αναφερθεί σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το Ταμείο έχει προσδιορίσει ήδη για τις 6 Φεβρουαρίου την ημερομηνία συνεδρίασης του για την χώρα μας, κάτι που θα κληθεί να επιβεβαιώσει και ο Τζέρι Ράις. Στη συνεδρίαση αυτή θα εισαχθούν προς συζήτηση δύο ξεχωριστές εκθέσεις για την Ελλάδα, οι οποίες θα δώσουν τον τόνο για τη θέση του Ταμείου σε σχέση με το σημερινό, αλλά και το προηγούμενο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας μας.

Η πρώτη έκθεση σχετίζεται με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου. Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιευθεί προ τριμήνου το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου. Τις θέσεις αυτές άλλωστε τις έχει επανειλημμένα εκφράσει και ο Πόουλ Τόμσεν, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Ειδική βαρύτητα στην έκθεση του άρθρου 4 θα έχει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα εμπεριέχεται σε αυτή. Το Ταμείο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε αναφέρει για το ζήτημα πως «για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη». Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια θέση θα μεταφέρεται αυτούσια και στην έκθεση του άρθρου 4 στην οποία δεν αποκλείεται να γίνεται μια πρώτη αποτίμηση και των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ενέκρινε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη έκθεση που θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016 (Η έκθεση θα τιτλοφορείται Greece: Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement). Η έκθεση αυτή -που είναι στο τελικό στάδιο της κατάρτισής της - συντάσσεται από μια ομάδα στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

Για να ολοκληρωθεί η έκθεση θα απαιτηθεί η έλευση κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα προκειμένου να έχει επαφές με την τωρινή κυβέρνηση, με στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά και της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς και επαφές με εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα και της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Βιτάλι Κραμαρένκο, στέλεχος του Ταμείου που μέχρι πρόσφατα είχε εμπλοκή στα προγράμματα του ΔΝΤ στην Αφρική.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να ερωτηθεί και για τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί θα φωτογραφίζει λάθη και παραλείψεις της περιόδου 2012-2016, διάστημα που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και το άτυπο «χρεοστάσιο» της Ελλάδος έναντι του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχη έκθεση είχε συνταχθεί από το ΔΝΤ και για το πρόγραμμα στήριξης του 2010 και η δημοσιοποίηση της τον Ιούνιο του 2013 είχε αναδείξει τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις Ταμείου – Ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά κυρίως τις ευθύνες του Ταμείου για το ότι χρηματοδότησε το πρόγραμμα εκείνο, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τέλος, ο Ράις αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα το εάν πέραν των δύο αυτών εκθέσεων θα υπάρξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και οποιαδήποτε άλλη αναφορά στην Ελλάδα και ειδικά συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, κάτι που φαίνεται πως θα καθυστερήσει, καθώς θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως χθες ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Όβερφελντ εξέφρασε τη θέση πως η ευρωζώνη θα προχωρήσει με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με ή χωρίς την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Ως Eurogroup και ως νομισματική ένωση, θα πρέπει να προχωρήσουμε έτσι και αλλιώς. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε σε κάθε περίπτωση», είπε και προσέθεσε: «Εάν το ΔΝΤ πραγματικά επιμείνει σε άλλα θέματα από αυτά που εμείς θεωρούμε σημαντικά, εντός του Eurogroup, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού».

Και επί του συγκεκριμένου ζητήματος αναμένεται να ερωτηθεί σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ