ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς τέλος τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών

Χωρίς τέλος τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών

Επιπλέον προβλέψεις 8,1 δισ. ευρώ για κόκκινα δάνεια ανακοίνωσε η ιταλική τράπεζα UniCredit στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του ισολογισμού της που άρχισε να εφαρμόζεται τον προηγούμενο μήνα.

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς όλο και περισσότερες τράπεζες της Ιταλίας αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις λόγω της αύξησης του αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι δύσκολα πλέον βάζουν το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα προβλήματα είναι τόσο πολλά ώστε η κυβέρνηση της Ιταλίας αναγκάστηκε να θέσει σε λειτουργία ειδικό Ταμείο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Η UniCredit είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην έκδοση δικαιωμάτων 13 δισ. ευρώ με στόχο να ενισχύσει τη θέση της. Αν ολοκληρωθεί αυτή η έκδοση έως τον Μάρτιο θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ιταλία.

Τον ίδιο μήνα η τράπεζα είχε ανακοινώσει επίσης ότι θα φτιάξει πακέτα από επισφαλή δάνεια αξίας 17,7 δισ. ευρώ με στόχο να τα μετατρέψει σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα ώστε να πουληθούν στη συνέχεια σε επενδυτές. Επίσης την ίδια περίοδο η διοίκηση της UniCredit είχε ανακοινώσει πρόσθετες απολύσεις 6.500 εργαζομένων, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2019. Συνολικά οι περικοπές θέσεων εργασίας στην τράπεζα αναμένεται να φτάσουν τις 14.000, αριθμός που αναλογεί στο 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού της. Οι απολύσεις αυτές θα κάνουν την τράπεζα να εγγράψει κόστος 1,7 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ