ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρίχνουν τους τόνους Βερολίνο και Βρυξέλλες για ΔΝΤ

Ρίχνουν τους τόνους Βερολίνο και Βρυξέλλες για ΔΝΤ

Στη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο κ. Βιντερστάιν σημείωσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.

«Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα, μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι», κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Παράλληλα, διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δόθηκαν και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Όπως τονίσθηκε οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στη Suddeutsche Zeitung αφορούν στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ και όχι ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.

«Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει το ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ.

Το Βερολίνο από την πλευρά του «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ», τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ και αποσαφήνισε πως σε αυτή την περίπτωση η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεση της».

Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή ότι σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τότε θα πρέπει να «εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις», ο κ. Βάισγκέργκερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ