ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός: Η ώρα της αυτοκριτικής για τις ελίτ

Νταβός: Η ώρα της αυτοκριτικής για τις ελίτ

Πολλοί αναλυτές διεθνών Μέσων Ενημέρωσης υποστηρίζουν πως οι ισχυρότεροι πολιτικοί του κόσμου και τα κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεων που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Κι αυτό γιατί πολλές από τις προβλέψεις που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια αποδείχτηκαν λανθασμένες, ενώ οι πολιτικές που αυτοί ακολούθησαν μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τις κοινωνικές εντάσεις και τον λαϊκισμό που έχει κάνει την εμφάνισή του σε όλο τον κόσμο.

Οι συνεχείς αποτυχίες της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει την επόμενη χρονιά έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι σύνεδροι του Νταβός έδειχναν σίγουροι ότι δεν θα γίνει Brexit ή ότι δεν θα εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η εκλογή Τραμπ μάλιστα έχει γίνει ανέκδοτο για τον καθηγητή του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Κένεθ Ρογκόφ. «Οσο κι αν φαίνεται απίθανο, το πιο πιθανό είναι να συμβεί το αντίθετο από αυτό για το οποίο συμφωνεί η πλειοψηφία στο Νταβός» λέει στο Bloomberg.

Για τα 3.000 άτομα που θα συναντηθούν από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2017 ίσως ήλθε επιτέλους η ώρα να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Ηδη η άνοδος του λαϊκισμού κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους τριγμούς σε εμπορικές σχέσεις μεταξύ χωρών, που χρειάστηκαν ολόκληρες δεκαετίες για να οικοδομηθούν. Το Brexit απειλεί τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η εκλογή Τραμπ απειλεί τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και με πολλές άλλες χώρες.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο όταν ο λαός απέρριψε σε δημοψήφισμα τη συνταγματική αναθεώρηση που ο ίδιος πρότεινε. Πλέον οι βετεράνοι του Νταβός φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν ένα σύστημα παγκόσμιου καπιταλισμού, το οποίο θα ανταποκρίνεται περισσότερο στο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ