Η Έλενα Παπαδοπούλου νέα Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών

Τη στενή του συνεργάτιδα Έλενα Παπαδοπούλου τοποθέτησε ως Γενική Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η κ. Παπαδοπούλου διαθέτει εμπειρία σε θέματα μακροοικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχε ενεργή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το τελευταία διάστημα τρέχει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τη «σιωπηρή» διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους.

Η ίδια άλλωστε έχει στενή συνεργασία με τους ξένους συμβούλους του Ευκλείδη Τσακαλώτου (Γκλεν Κιμ, Μπράιν Κιμ, κ.α.), το έργο των οποίων επιβλέπει.

Η νέα Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής γεννήθηκε στα Τρίκαλα και σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως εισαχθείσα υπότροφος του ΙΚΥ.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Επιστήμη και τα Διεθνή Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου (Msc in Economics/Finance) και Αθηνών (UoA Doctoral Program in Economics, MPhil in Economics) και ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στα γραφεία της Bloomberg στο Λονδίνο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Συνεργάστηκε ως οικονομολόγος-ερευνήτρια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και κατόπιν εργάστηκε στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς ως ερευνήτρια και υπεύθυνη οικονομικών εκδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, επιμελήθηκε επιστημονικά δύο συλλογικούς τόμους για το δημόσιο χρέος.

Υπήρξε σύμβουλος διεθνών οικονομικών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα με την εργασία της, ασχολήθηκε εκταταμένα με τη μετάφραση και την επιμέλεια οικονομικών και πολιτικών κειμένων (εργαστήριο διορθωτών-επιμελητών του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης).

Η κ. Παπαδοπούλου είναι κόρη του γιατρού Σάκη Παπαδόπουλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα.

Διαβάστε επίσης