ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2017

Τι προβλέπει το ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2017

Το κατά πόσο έχουν αλλάξει οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδος το 2017 θα καταδειχθεί σήμερα, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook).

Να σημειωθεί πως προ τετραμήνου (τον Οκτώβριο) το ΔΝΤ εκτιμούσε πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2017, έναντι οριακής ανάπτυξης 0,1% του ΑΕΠ το 2016, ότι ο πληθωρισμός της χώρας εφέτος θα ανακάμψει σε μέσα επίπεδα κατά 0,6%, έναντι αποπληθωρισμού 0,1% το 2016 και ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 21,5%, από 23,3% το 2016.

Πάντως το ΔΝΤ είχε ξεκαθαρίσει τον Οκτώβριο πως οι δημοσιονομικές του προβλέψεις διατυπώνονται με την προϋπόθεση της «πλήρους εφαρμογής» της δέσμης μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM είναι εκτός στόχων και η δεύτερη αξιολόγηση τελεί σε εκκρεμότητα για παραπάνω από 150 ημέρες, σήμερα θα ξεκαθαριστεί το εάν το Ταμείο έχει συνακόλουθα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2017 ή αυτές παραμένουν αμετάβλητες.

Τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ θα παρουσιάσει σήμερα από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ, ο οποίος μαζί με τον Πόουλ Τόμσεν είχαν ξεκαθαρίσει στα τέλη Δεκεμβρίου πως το ΔΝΤ δεν απαιτεί περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκείνη την τοποθέτηση του Όμπσφελντ, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους για ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018 δημιουργεί έναν βαθμό λιτότητας που εμποδίζει την εδραίωση της εκκολαπτόμενης ανάκαμψης στην Ελλάδα.

Πιθανότατα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ να τοποθετηθεί και σήμερα επί του θέματος, αν και η παρουσίαση τους εκτιμάται πως θα εστιάσει περισσότερο στη βαρύτητα που έχουν οι ΗΠΑ – και οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης Τράμπ- στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Υπενθυμίζεται πως το World Economic Outlook του Οκτωβρίου 2016 εκτιμούσε πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2016 θα διαμορφωθεί στο 3,1% και πως το 2017 ο ρυθμός επέκτασης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ