ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Σόιμπλε: Στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Την προειδοποίηση πως εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει το εάν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal.

«Αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση (για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα στήριξης) και αν το ΔΝΤ αποφανθεί για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, τότε το πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο (obsolete). Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

«Αν καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν απολύτως ήρεμος. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Να σημειωθεί πως και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ανέφερε σήμερα πως εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ