ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο φαρμάκι από Σόιμπλε: Εξαιτίας της Ελλάδας το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο πρόγραμμα

Νέο φαρμάκι από Σόιμπλε: Εξαιτίας της Ελλάδας το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο πρόγραμμα
EUROKINISSI

Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη του στο Bloomberg, δείχνοντας για άλλη μία φορά πως είναι αποφασισμένος να τραβήξει τη διαπραγμάτευση στα άκρα. 

«Χωρίς το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει. Και πρέπει να πάρουμε άδεια από τη Βουλή για να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα», είπε ο Σόιμπλε δείχνοντας ότι δεν θα υποστηρίξει μια νέα ελληνική διάσωση αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα.

«Εγώ δεν θα συμβούλευα ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε την άδεια του γερμανικού κοινοβουλίου», είπε και προσέθεσε: «Οι νομοθέτες θα έλεγαν ότι αν οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση, με όλη την ευελιξία που χορηγείται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να εφαρμόσουν αυτό που έχει εγκριθεί, η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν υφίσταται πλέον».

Όπως ξεκαθάρισε, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πρόβλημα της Ελλάδος και όχι του Ταμείου διότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα. «Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του το 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει θα είναι ένα σημάδι πως οι Έλληνες δεν είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις τους και το πρόγραμμα θα τερματιστεί διότι η βάση του, δηλαδή το ΔΝΤ, δεν θα είναι πια εκεί», είπε.

Στην ίδια βάση πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να δείξει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι σέβεται και τηρεί όσα συμφωνήθηκαν. «Το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα διστάζει να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο για αυτό δεν δέχεται να μπει στο πρόγραμμα», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Για αυτό άλλωστε ο Τσίπρας έκανε εκλογές προκειμένου να εφαρμόσει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε υποσχεθεί και τις κέρδισε τις εκλογές. Επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία για την Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα».

Μιλώντας για όλα τα επίκαιρα ζητήματα των τελευταίων μηνών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές τόσο για την πολιτική της ΕΚΤ όσο και για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Για την ΕΚΤ είπε πως η χαλαρή νομισματική πολιτική επιτρέπει στα κράτη μέλη να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ωστόσο πως ο Μάριο Ντράγκι τάσσεται συστηματικά υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να τηρούν κανόνες αυτορρύθμισης», ανέφερε σχετικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε πως πρέπει να περιοριστεί η ζημιά από την απόφαση για Brexit και τόνισε πως το ενδιαφέρον όλων είναι η Βρετανία να είναι ισχυρή ακόμη και εκτός της ΕΕ.

Σε σχέση με τις συνομιλίες για το Brexit είπε πως σε σχέση με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η συμφωνία θα είναι δύσκολη, ενώ τάχθηκε κατά του φορολογικού ανταγωνισμού.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να αποφύγουμε τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ