ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυνηγούν με επιτροπές το λαθρεμπόριο καυσίμων

Κυνηγούν με επιτροπές το λαθρεμπόριο καυσίμων

Με την ελάχιστη τιμή της βενζίνης να διαμορφώνεται πανελλαδικά στα 1,449 ευρώ ανά λίτρο και τη μέγιστη τιμή να αγγίζει το 1,910 ευρώ ανά λίτρο, το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει αρχίσει να ανθεί εκ νέου με το Δημόσιο να χάνει εκατομμύρια εσόδων από τους μη αποδιδόμενους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Ωστόσο, αν και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την πάταξη του λαθρεμπορίου καύσιμων είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς οι ελάχιστοι έλεγχοι γίνονται μόνο σε πρατήρια υγρών καυσίμων, η δε καταγραφή και η απογραφή των αποθηκευτικών χώρων και δεξαμενών όπου είναι υψηλές οι πιθανότητες της φοροδιαφυγής έχει αποδειχτεί απλή εξαγγελία.

Ο υδροκεφαλισμός του συστήματος προκύπτει και από το γεγονός ότι μια ειδική Ομάδα Διοίκησης Έργου που συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τον προηγούμενο Μάιο και η οποία αποτελείται από 30 υπηρεσιακά στελέχη συναρμόδιων φορέων που έχουν αναλάβει να καταρτίσουν προτάσεις και να κωδικοποιήσουν τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την αποστολή της.

Στην επιτροπή μετέχουν στελέχη που προέρχονται από τα τελωνεία, τις γενικές γραμματείες Δημοσίων Εσόδων και Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα κλιμάκια ελέγχου διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του ΣΔΟΕ, της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά ακόμα και αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και του ΓΕΕΘΑ.

Η συγκεκριμένη Ομάδα Διοίκησης Έργου αποτελεί το επιχειρησιακό σκέλος διυπουργικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στις 27 Ιουνίου του 2014 από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Η επιτροπή αυτή ήταν αρμόδια για το συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων.

Αντικείμενο της ομάδας είναι η υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, με βάση τις καταγεγραμμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς και η εφαρμογή του σχεδίου, καθώς και ο συντονισμός των δράσεων που απαιτούνται για τη νομοθετική και κανονιστική υποστήριξη του έργου, καθώς και η σύνταξη και επεξεργασία σχεδίων (νομοθετικών και κανονιστικών) διατάξεων.

Ακόμη, στο έργο της ομάδας περιλαμβάνεται η υλοποίηση επιχειρησιακών δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών για όλα τα επιμέρους έργα, η επεξεργασία τεχνοοικονομικών μελετών και η επιλογή των βέλτιστων λύσεων και η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των πληροφορικών συστημάτων μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη σύσταση της ομάδας και ενδιάμεσα πολλά στελέχη που εξ αρχής την απάρτιζαν αποχώρησαν και αντικαταστάθηκαν, ωστόσο καμία νέα πρωτοβουλία δεν έχει σχεδιαστεί για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ