ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Αμερικανοί τουρίστες ψηφίζουν Βρετανία

Οι Αμερικανοί τουρίστες ψηφίζουν Βρετανία

Μπορεί οι τουρίστες από τη Βόρεια Αμερική να πλημμύρησαν τη Βρετανία για διακοπές και ψώνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit λόγω της μεγάλης υποχώρησης της ισοτιμίας της στερλίνας, ωστόσο οι ροές Ευρωπαίων τουριστών μειωθήκαν.

Για τον λόγο αυτόν οι συνολικές δαπάνες ξένων τουριστών στη Βρετανία το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν στα 5,4 δισ. στερλίνες από 5,6 δισ. στερλίνες το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Αυτό ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας.

Ο εσωτερικός και ο εξωτερικός τουρισμός αναλογούν στο 4% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της Βρετανίας, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Οι τουριστικές επιχειρήσεις πάντως υποστηρίζουν ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο.

Το τρίτο τρίμηνο επισκέφτηκαν τη Βρετανία 1,543 εκατ. τουρίστες από τη Βόρεια Αμερική. Την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 1,397 εκατ. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 10%. Οι δαπάνες τους αυξήθηκαν κατά 202 εκατ. στερλίνες, στα 1,359 δισ. στερλίνες, καταγράφοντας αύξηση 17%. Η αύξηση αυτή είναι ουσιαστικά ίδια με τη βουτιά που σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου μέσα στο διάστημα του τελευταίου χρόνου.

Η πιο φθηνή στερλίνα όμως φαίνεται ότι δεν προσείλκυσε πολύ περισσότερους τουρίστες από την Ευρώπη. Ο αριθμός των τουριστών αυτών παρέμεινε αμετάβλητος στα 7 εκατ. άτομα. Αυτοί ξόδεψαν συνολικά το τρίτο τρίμηνο 3,289 δισ. στερλίνες από 3,348 δισ. στερλίνες το τρίτο τρίμηνο του 2015. Η αγορά πλέον περιμένει με ενδιαφέρον τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 που θα δείξουν εάν αυτή η τάση παγιώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ