ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόρος πιστεύει ότι επέρχεται η διάλυση της ΕΕ

Ο Σόρος πιστεύει ότι επέρχεται η διάλυση της ΕΕ

Αναταραχή στις αγορές βλέπει για το 2017 ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος προειδοποιεί μεταξύ άλλων για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

«Η αβεβαιότητα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της και η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός των μακροπρόθεσμων επενδύσεων» είπε ο Σόρος μιλώντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Δεν πιστεύω ότι οι αγορές θα πάνε πολύ καλά. Τώρα εξακολουθούν να γιορτάζουν αλλά η πραγματικότητα θα κυριαρχήσει» ήταν τα λόγια του.

Οπως είπε ο Σόρος, η Αμερική έχει εκλέξει για πρόεδρο έναν δικτάτορα, η ΕΕ είναι υπό διάλυση, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι δεν θα αντέξει στη θέση αυτή για πολύ καθώς η χώρα της ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα ετοιμάζεται να γίνει πιο καταπιεστική κοινωνία.

Ειδικά για την ΕΕ, ο Σόρος πιστεύει ότι επέρχεται διάλυση μετά το Brexit και το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά επειδή οι κανονισμοί που τη διέπουν δεν είναι αρκετοί για να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα που υπάρχουν και επειδή οι κανονισμοί αυτοί και οι νόμοι είναι δύσκολο να αλλάξουν.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τα πιο σκληρά λόγια ο Σόρος τα είπε για τον Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε «απατεώνα» και προέβλεψε ότι θα αποτύχει επειδή οι σύμβουλοί του στον Λευκό Οίκο και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του θα αρχίσουν να τσακώνονται.

Για αυτούς τους λόγους το ράλι που ξεκίνησε στις αγορές τον Νοέμβριο, μετά τις υποσχέσεις Τραμπ για αύξηση των δαπανών και για μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς, θα σταματήσει απότομα, συμπλήρωσε. Η «Wall Street Journal» έχει αναφέρει ότι μετά τη νίκη-έκπληξη του Τραμπ στις εκλογές ο Σόρος έχει χάσει πάνω από 1 δισ. δολάρια στις αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ