ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένεση ρευστότητας 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος

Ένεση ρευστότητας 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος

Μπορεί η υπεραπόδοση των εσόδων του Προϋπολογισμού του 2016 να ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ και τα κρατικά ταμεία να εξακολουθούν ακόμη να γεμίζουν από φόρους, ωστόσο οι ροές αυτές δεν αρκούν για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επομένων μηνών, ειδικά εάν η δόση των 6,1 δισ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης καθυστερήσει.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει χρέος και τόκους ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στο δεύτερο τρίμηνο 2017 συνολικά 3,1 δισ. ευρώ, στο τρίτο τρίμηνο συνολικά 8,9 δισ. ευρώ και στο τέταρτο τρίμηνο 2017 800 εκατ. ευρώ.

Για το σκοπό αυτό το πρόγραμμα του ESM αρχικά προέβλεπε πως η Ελλάδα θα λάμβανε δόση 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017, δόση «μαμούθ» 9,6 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο 2017 και στο διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2017 δόσεις συνολικού ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι μόνον για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 – δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τόκους- θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέσα στο επόμενο έτος 3,1 δισ. ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η μη ομαλή καταβολή των δόσεων από τον ESM θα «ναρκοθετήσει» το ίδιο το πρόγραμμα, δεδομένου ότι τα επίπεδα ρευστότητας στην οικονομία ενδέχεται να μειωθούν εκ νέου.

Στο δύσκολο αυτό σκηνικό για τα ταμειακά διαθέσιμα η Τράπεζα της Ελλάδος προσφέρει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας στην κυβέρνηση, καθώς στο επόμενο διάστημα θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ζεστό χρήμα ύψους 1 δισ. ευρώ το μέρισμα που θα διανείμει για τη χρήση του 2016 η Κεντρική Τράπεζα.

Το Γενικό Συμβούλιο της εγχώριας νομισματικής αρχής ενέκρινε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής τις οικονομικές καταστάσεις της περυσινής χρονιάς. Τα καθαρά έσοδα πέρυσι ανήλθαν σε 1.728,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων, σε 636,2 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα κέρδη ανήλθαν σε 1.092,3 εκατ. ευρώ έναντι 1.162,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Το μεικτό μέρισμα ανά μετοχή που θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας για διανομή ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ