ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Απαιτούνται πολιτικά βιώσιμες μεταρρυθμίσεις

Στουρνάρας: Απαιτούνται πολιτικά βιώσιμες μεταρρυθμίσεις

Υπέρ μεταρρυθμίσεων που θα είναι πολιτικά βιώσιμες τάχθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για την παρουσίαση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Στην τοποθέτηση του ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε αφενός ότι το 2016 έκλεισε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, αφετέρου τόνισε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα ανακάμπτει επιβάλει οι όποιες μεταρρυθμίσεις να είναι «πολιτικά βιώσιμες».

«Είναι λοιπόν πιο επίκαιρο από ποτέ, οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη συνέχεια για να μείνει η Ελλάδα στο δρόμο ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου, να διασφαλίζουν επίσης την κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. «Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι πολιτικά βιώσιμες», προσέθεσε.

Η αναφορά αυτή είναι συνεπής με τη στάση που έχει κρατήσει το τελευταίο έτος ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος συστηματικά ζητά μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην περιοχή του 2% και μείωση των φορολογικών βαρών.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης «Transition report 2016-17» επικεντρώνει στην ανισότητα, εξηγώντας πώς η αποτυχία στη δίκαιη κατανομή των καρπών της προόδου μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχίες στην πολιτική και οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, διερευνά τις αιτίες της ανισότητας των ευκαιριών και εξετάζει το πώς μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική ένταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ