ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Αυστηρές προϋποθέσεις για το «κούρεμα» οφειλών

Τράπεζες: Αυστηρές προϋποθέσεις για το «κούρεμα» οφειλών
EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο και σύμφωνα με πληροφορίες απομένουν λίγες επιμέρους διευκρινίσεις και διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για να αποκρυσταλλωθεί.

Το εν λόγω νομοσχέδιο εμπεριέχει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες, αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων οφειλών επιχειρήσεων από στελέχη των τραπεζών ή κρατικούς λειτουργούς, με καλή πίστη, προς το συμφέρον του πιστωτή και σε συμμόρφωση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και αντικειμενικά κριτήρια, θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά την αστική και ποινική ευθύνη.

Στη βάση των προαναφερομένων αντικειμενικών κριτηρίων οι τραπεζικές διοικήσεις θα απολαμβάνουν την νομική κάλυψης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Θα έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε πιστωτικού και χρηματοδοτικού ιδρύματος, με τις οποίες θα αιτιολογείται πως η είσπραξη του συνόλου της απαίτησης είναι ανέφικτη.

- Το κούρεμα των δανείων των επιχειρήσεων θα γίνεται στη βάση των κανονιστικών πράξεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Με την απόφαση τους για κούρεμα οφειλής θα επιτυγχάνεται είτε η είσπραξη μέρους της απαίτησης είτε η συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης στη βάση συμφωνίας εξυγίανσης ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξης τουλάχιστον μέρους της απαίτησης.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά, κάτι που καθιστά αρκετά περίπλοκη τη λήψη των σχετικών αποφάσεων εκ μέρους των τραπεζικών διοικήσεων, καθώς τα τραπεζικά στελέχη θα κρίνονται εκ τους αποτελέσματος των αποφάσεων τους και όχι στη βάση των συνθηκών που επικρατούσαν όταν λάμβαναν την απόφαση «για μείωση της οφειλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ