ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίος Αξιωματούχος: Έως τον Φεβρουάριο… λύση για την αξιολόγηση

Ευρωπαίος Αξιωματούχος: Έως τον Φεβρουάριο… λύση για την αξιολόγηση

Την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρεί ως βασική προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, o οποίος τηρεί ναι μεν την ανωνυμία του, αλλά 

Μάλιστα ανέφερε ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταγραφεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο προσεχές μέλλον. Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, θεωρεί ότι η Αθήνα θα συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλαν οι ελληνικές αρχές, στους θεσμούς αναφορικά με τους στόχους και τις σκέψεις του είπε: «Η επιστολή αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία», υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, από τη μία υπάρχουν τα θέματα της αξιολόγησης και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ και συγκεκριμένα τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018. Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις, θα ληφθεί πιθανότατα υπόψη η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016, ενδεχομένως και του 2017.
Όσον αφορά το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση.

«Το 2016 ήταν μια πολύ καλή δημοσιονομικά χρονιά, δεν ξέρω πως όμως θα επηρεάσει το 2017, δεν έχουμε ακόμα κάποια ανάλυση, αλλά θεωρώ ότι και το 2017 θα έχει καλύτερη απόδοση από τις προβλέψεις», επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Για να προτείνει όμως το ΔΝΤ ένα πρόγραμμα στο ΔΣ του, πρέπει να υπάρχει και συμφωνία για το μετά διάστημα. Και ο λόγος είναι ότι η ωρίμανση του ελληνικού χρέους φτάνει στο 2060 και ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εκτείνεται πολύ πέρα του κλασικού ορίου. Όμως πρέπει να ξέρουμε μια σειρά από παραμέτρους, όπως την απόδοση της οικονομίας, την ανάπτυξη και το συνολικό ύψος του χρέους».

Ειδικότερα, όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε ότι η πλήρης συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις.

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς όπως επεσήμανε από τον Μάρτιο και μετά αρχίζει μια "μακρά εκλογική περίοδος" για μια σειρά από κράτη-μέλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ