ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσουν τα νέα ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας 2016

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσουν τα νέα ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας 2016
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιο βαρύς από ότι αναμενόταν θα είναι ο λογαριασμός από τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Μελαχρινός, διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη περιέγραψε τις τρεις βασικές αλλαγές που θα επέλθουν στα τέλη κυκλοφορίας και οι οποίες θα εμπεριέχονται σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Όπως είπε, θα μειωθεί το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, αλλά δεν θα εξαλειφθεί. Η αλλαγή αφορά αποκλειστικά σε αυτούς που απέκτησαν Ι.Χ. μετά την 01/11/2010. Οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας δεν πλήρωναν τέλη, εφόσον το Ι.Χ. τους εξέπεμπε ρύπους έως και 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Το όριο αυτό θα κατέβει αλλά δεν θα εξαλειφθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μελαχρινό για τα Ι.Χ. που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 90 λεπτών του ευρώ ανά γραμμάριο. Δηλαδή ένα Ι.Χ. με εκπομπές 100 γραμμαρίων θα επιβαρύνεται με τέλη 90 ευρώ.

Στην ίδια βάση επιβάρυνση θα προκύψει και για τα Ι.Χ. που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010 και τα οποία πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους. Σε αυτά αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά των τελών ανά γραμμάριο, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνονται από 8 έως 32 λεπτά του ευρώ. Ενδεικτικά, για ένα αυτοκίνητο των 120 γραμμαρίων, η επιβάρυνση αναμένεται ότι θα είναι της τάξεως των 10-12 ευρώ.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μια ακόμη σημαντική αλλαγή, καθώς Ι.Χ. που ταξινομήθηκαν πριν από την 1η/11/2010 και τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει δεκαετία και είναι κυβισμού άνω των 1.400 κυβικών θα επιβαρυνθούν πρόσθετα.

Τέλος, αναμένεται να θεσπιστεί έκπτωση φόρου από 5-10% για τα παλαιά Ι.Χ που ταξινομήθηκαν πριν από τον Νοέμβριο του 2010, αλλά κατασκευάστηκαν έως τις 31/12/2005.

Δείτε εδώ ενδεικτικά ποια αυτοκίνητα που πέρυσι εξαιρούνταν των τελών κυκλοφορίας αναμένεται φέτος να επιβαρυνθούν με αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ