ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιουσιολόγιο: «Ξηλώνουν» το αρχικό σχέδιο

Περιουσιολόγιο: «Ξηλώνουν» το αρχικό σχέδιο
EUROKINISSI

«Ξηλώνει» το αρχικό σχέδιο για το περιουσιολόγιο η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου αλλάζοντας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Πρόσφατα επίσης αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθούν τελικά, στα δεδομένα του περιουσιολογίου οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές συγκεκριμένων κατηφοριών εταιρειών.

Η διαδικασία

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του περιουσιολογίου που είχε καταρτίσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ήδη από το 2015 προέβλεπε μια απλή και γρήγορη διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» περιλάμβανε τα ακόλουθα στάδια:

1. Ανάρτηση σε ειδική φόρμα στο TaxisNet όλων των υφιστάμενων στα αρχεία της ΓΓΠΣ στοιχείων για ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

2. Ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φορολογούμενους για την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη συμπλήρωσή τους και με άλλα πρόσθετα δεδομένα. Στα πρόσθετα στοιχεία που θα καλούνταν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα περιλαμβάνονταν αναλυτικές πληροφορίες για:

α) όλα τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις αποταμιεύσεις τους και τις επενδύσεις τους στο εσωτερικό της χώρας (μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμεμτοχές σε επιχειρήσεις, καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα, ακόμη και τις πλάκες χρυσού),

β) όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, (ακίνητα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ).

Το αρχικό πλάνο

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου ήταν να γίνει μία απλή, γρήγορη και πλήρης καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων, των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων των Ελλήνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μάλιστα, για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, είχε συνταχθεί και κείμενο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο ήταν έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή. Το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί προέβλεπε ότι η εφαρμογή του πλήρως ενημερωμένου περιουσιολογίου θα ετίθετο σε παραγωγική λειτουργία εντός του 2017. Αν είχε υιοθετηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, τότε το περιουσιολόγιο θα είχε ήδη προχωρήσει και πιθανότατα θα βρισκόταν σήμερα σε πολύ προχωρημένο στάδιο για την αξιοποίηση από τις φορολογικές και τις λοιπές ελεγκτικές αρχές της χώρας.

Η ανάθεση

Αντί να υλοποιηθεί όμως το σχέδιο αυτό, στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποφασίστηκε από την τότε ΓΓΔΕ το έργο της υλοποίησης της εφαρμογής του περιουσιολογίου να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και στις αρχές Δεκεμβρίου εκδόθηκε η προκήρυξή του. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επίσημο έγγραφο της προκήρυξης, το έργο δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 482.668,50 ευρώ, θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018.

Από το έγγραφο της προκήρυξης προκύπτει ουσιαστικά η πρόθεση να δημιουργηθεί εξαρχής ένα νέο πληροφοριακό σύστημα και όχι να προσαρμοστεί στην ήδη υφιστάμενη εφαρμογή του TaxisNet. Έτσι, ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου μετατίθεται πλέον στα τέλη του 2018.

Εξαιρέσεις

Σαν να μην έφθανε όμως η καθυστέρηση στην υλοποίηση του περιουσιολογίου, φαίνεται ότι η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και η ΑΑΔΕ αποφάσισαν πρόσφατα να εξαιρέσουν από το περιουσιολόγιο σημαντικά πληροφοριακά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την πρόσφατη γραπτή απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών σε ερώτηση βουλευτή, στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται κυρίως στοιχεία για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων.

Αντιθέτως «δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 και του ν. 27/1975».

Αλλαγή... ρότας

Τα ερωτήματα που προκαλεί η συγκεκριμένη απάντηση της κυρίας Παπανάτσιου πολλαπλασιάζονται αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι στην προκήρυξη υλοποίησης του έργου μέσω του ΕΣΠΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα. Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, έτσι ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ