ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε «τσακίζει» την αισιοδοξία: Δεν θα ασχοληθούμε πολύ με την Ελλάδα

Ο Σόιμπλε «τσακίζει» την αισιοδοξία: Δεν θα ασχοληθούμε πολύ με την Ελλάδα
REUTERS/ HANNIBAL HANSCHKE/Φωτογραφία αρχείου

Την άποψη ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι θέμα της Ελλάδας», εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Σόιμπλε, παράλληλα, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πλέον πιέζει είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι σήμερα δεν θα υπάρξουν δυσμενείς αποφάσεις. Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας:

Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει μέχρι τώρα όλα όσα έχει δεσμευθεί. Έχει φτάσει όμως ο χρόνος να το κάνει αυτό. Ο χρόνος γίνεται όλο και πιο πιεστικός, αλλά από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχουν κανενός είδους προβλήματα.

«Έχουν αποφασιστεί ορισμένα πράγματα και θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Η υλοποίηση είναι πολλές φορές και το πρόβλημα. Έχουμε κάποιες συμφωνίες. Η δυσκολία είναι πολλές φορές στην υλοποίησή τους, αλλά νομίζω ότι θα προκύψουν θετικά στοιχεία. Είμαι αισιόδοξος και δεν νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε τίποτα σοκαριστικές αποφάσεις», τόνισε και κατέληξε:

Δεν έχω την πρόθεση να κάνω την εργασία των θεσμών. Αυτοί κάνουν τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση. Έχουν συμφωνηθεί πράγματα με την Ελλάδα. Η Ελλάδα τα έχει αποδεχτεί και οι θεσμοί τα έχουν αποδεχτεί. Θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Θα πρέπει να τα περιμένουμε.

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε για πολλοστή φορά απαξιωτικός λέγοντας πως το σημερινό Eurogroup δεν θα ασχοληθεί πολύ με το ελληνικό ζήτημα.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup αναφέρθηκε στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2016, αλλά και τις καλές προοπτικές για το 2017.

«H κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σε οικονομικούς όρους το 2016 ήταν «ελαφρώς καλύτερο» από το αναμενόμενο, ενώ και «αυτήν τη χρονιά η Ελλάδα είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων».

Για το 2018, σημείωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πιάσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. «Υπάρχει μία απόσταση», η οποία όμως είναι δυνατό να γεφυρωθεί αν και αυτό προϋποθέτει «προσπάθειες και από τις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, συμπληρώνοντας:

Για μετά το 2018 χρειάζονται επιπλέον συζητήσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα ή ο προληπτικός μηχανισμός που θα διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμαν πως για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα είναι σημαντικότερη η ουσία από τις προθεσμίες, εκφράζοντας την ελπίδα, ωστόσο, ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετά τη σημερινή συνάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ