ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστική ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας

Εξωδικαστική ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες με χρέη άνω των 20.000 ευρώ, θα μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία μηχανισμού για την αναδιάρθρωση των χρεών τους, σύμφωνα με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τις λεπτομέρειες του οποίου φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή», εισάγει τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης του συνόλου των οφειλών με πρωτοβουλία του ίδιου του οφειλέτη, των τραπεζών αλλά και του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία του εξώδικου μηχανισμού, θα πρέπει στα τέλη του 2016 να παρουσίασαν τρίμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση και να έχουν κάνει ρύθμιση από τον Ιούνιο του 2016 και μετά.

Η ρύθμιση των χρεών βασίζεται στην πρόταση που θα κάνει ο οφειλέτης προς τους πιστωτές του ή στις αντιπροτάσεις που θα κάνουν οι πιστωτές, με βάση τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή του ενδιαφερόμενου επαγγελματία.

Μάλιστα, προβλέπεται μέχρι και «κούρεμα» της οφειλής, το οποίο ανοίγεται μέσα από την εξωδικαστική διαδικασία είτε για οφειλές προς τις τράπεζες, είτε για οφειλές προς το Δημόσιο.

Τα έξι βήματα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό:

  1. Υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική σελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
  2. Έλεγχος της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης
  3. Ανάθεση της υπόθεσης σε Συντονιστή
  4. Κλήση σε συνάντηση και υποβολή οριστικής πρότασης εντός ενός μήνα με περιθώριο παράτασης
  5. Οριστική συμφωνία της οφειλής με βάση τη συμφωνία
  6. Επικύρωση της συμφωνίας από το Δικαστήριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ