ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού το έλλειμμα του ΕΦΚΑ

«Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού το έλλειμμα του ΕΦΚΑ
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μπορεί η κυβέρνηση να προσδοκά πως ο νόμος Κατρούγκαλου και η καθολική επιβολή εισφορών στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία θα καλύψει την ανάγκη αιμοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά αυτό δεν μοιάζει πιθανόν.

Οι κυβερνητικές προσδοκίες δεν θα διαψευστούν διότι μαζικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλείνουν τα βιβλία τους και τα μπλοκάκια τους στην εφορία και τον ΟΑΕΕ, αλλά λόγω των κακών υπολογισμών που έχουν κάνει στην κυβέρνηση.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση το νέο σύστημα όχι μόνο δεν θα αυξήσει τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το 2017, αλλά θα επιφέρει και μείωση 25%. Δηλαδή θα χαθούν έσοδα περίπου 480 εκατ. ευρώ ετησίως με δεδομένο ότι η εισπραξιμότητα σήμερα δεν υπερβαίνει το 50%.

Αυτό θα συμβεί διότι το 75% των ασφαλισμένων στα πρώην Ταμεία ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ θα έχει μείωση στις εισφορές 40% κατά μέσο όρο. Αντίθετα, για το υπόλοιπο 25% η μέση αύξηση αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 30%, ενώ στα υψηλότερα εισοδήματα οι εισφορές θα είναι υπερδιπλάσιες ή ακόμα και τριπλάσιες.

Η απώλεια θα είναι μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί η διαρροή από το σύστημα ασφαλισμένων οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους, διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και πέρασαν στη μαύρη οικονομία, μεταβίβασαν τις επιχειρήσεις τους, μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό ή μετέτρεψαν τις εταιρείες τους σε ΙΚΕ.

Με δεδομένη την "αιμορραγία" από τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, ο ΕΦΚΑ στηρίζει τις ελπίδες του για επιβίωση στην αύξηση των εσόδων από το πρώην ΙΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και στον κοινό "κουμπαρά" στον οποίο θα καταποντιστεί η περιουσία των υπό ένταξη Ταμείων.

Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα καταναλώνει από τις αποταμιεύσεις του, καθώς τα εύρωστα Ταμεία θα πληρώνουν από τα αποθεματικά τους τις συντάξεις των ελλειμματικών!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ