ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές

Καθυστερεί η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές

Πονοκεφάλους προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η μνημονιακή υποχρέωση εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές, αλλά και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για διόρθωσης των αντικειμενικών αξιών σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτζά και Δελφούς.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγές φορολογουμένων επέβαλε με απόφασή του την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε αυτές τις τέσσερις περιοχές έως το τέλος του 2016, με το σκεπτικό ότι ο προσδιορισμός τους έγινε χωρίς να υπάρχει άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά ούτε ελήφθη υπόψη η γνώμη του κάθε δήμου ή κοινότητας, όπως προβλέπεται.

Αν και οι νέες τιμές στις τέσσερις αυτές περιοχές θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 8 Ιουνίου 2016, ωστόσο τρείς μήνες μετά από τη σχετική δικαστική απόφαση οι ειδικές επιτροπές που έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους.

Εάν ο καθορισμός των πραγματικών αξιών σε τέσσερεις περιοχές της χώρας γίνεται με τόση δυσκολία, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο πιο δύσκολο είναι αυτό να γίνει σε πανελλαδική εμβέλεια.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τις 30 Ιουνίου 2017 το ισχύον σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα πρέπει να έχει αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα βασισμένο στις πραγματικές εμπορικές αξίες της αγοράς. Αυτό ωστόσο χαρακτηρίζεται ακατόρθωτο από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο εάν και έχει λάβει τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ για το θέμα εκτιμά πως και ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με πλασματικές αξίες και όχι με τις εμπορικές.

Οι εμπορικές αξίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστούν πανελλαδικά, δεδομένου του περιορισμένου όγκου συναλλαγών στην αγορά ακινήτων και του «πλουραλισμού» στο εύρος των τιμών των ακινήτων. Το εγχείρημα κατά πολλούς θα είχε τύχη μόνον εάν το υπουργείο αποκτούσε μια στρατιά εκτιμητών ακινήτων τους οποίους θα απασχολούσε σε μόνιμη βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ