ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απομακρύνεται ο στόχος για καθορισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει αντικειμενικών αξιών

Απομακρύνεται ο στόχος για καθορισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει αντικειμενικών αξιών
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Τα χέρια ψηλά έχει σηκώσει η ειδική επιτροπή που ασχολείται με το εγχείρημα αναμόρφωσης του συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, βασισμένο στις πραγματικές εμπορικές αξίες της αγοράς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, αυτό συμβαίνει εξαιτίας του περιορισμένου όγκου συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, αλλά και εξαιτίας της ύπαρξης τιμών πολλαπλών ταχυτήτων ακόμα και στην ίδια περιοχή.

Το Μνημόνιο προβλέπει το νέο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών, να ισχύσει έως τις 30 Ιουνίου, ωστόσο, πιο ρεαλιστικός στόχος φαντάζει το τέλος του 2017.

Καθώς ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δις. ευρώ παραμένει σε κάθε περίπτωση αμετάβλητος, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ότι και ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτος, θα υπολογιστεί με πλασματικές αξίες.

Η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων έχει γίνει ήδη, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ και το σχέδιο του τέως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε τεχνική βοήθεια από τις ομάδες εργασίας της Κομισιόν και του ΔΝΤ, αλλά ακόμα και με τη δική τους συνδρομή είναι αμφίβολο έως απίθανο εάν θα επιτευχθεί η μετάβαση σε ένα νέο σύστημα έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τέλος, όσον αφορά το περιουσιολόγιο, αυτό στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει να χτίζεται με στοιχεία προς τα τέλη του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ