ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Κανένας λόγος για επανεξέταση του ελληνικού χρέους

ESM: Κανένας λόγος για επανεξέταση του ελληνικού χρέους
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν βλέπει κανένα λόγο για μια έκτακτη αξιολόγηση της κατάστασης του χρέους της Ελλάδας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος αντιμετωπίζει με "ψυχραιμία" τα ευρήματα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους που συνέταξε το ΔΝΤ.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πως ο Μηχανισμός δεν έχει συγκεκριμένες παρατηρήσεις σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ, αλλά πρόεβη σε κάποιες γενικές παρατηρήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.

"Πιστεύουμε ότι το βάρος του χρέους της Ελλάδας μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, εάν εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και αυτό χάρη στις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού που πεοσφέρει ο ESM μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης του χρέους που πρόσφατα υιοθέτησε", ανέφερε το στέλεχος του ESM.

Το ίδιο στέλεχος προσέθεσε πως η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε μια "φιλόδοξη δημοσιονομική πορεία" κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η οποία είναι αξιόπιστη και υποστηρίζεται από μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων.

Στη βάση αυτή τόνισε πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Ελλάδας το 2016 ήταν καλύτερο από τα αναμενόμενο.

"Η Ευρώπη έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις πως θα στηρίξει την Ελλάδα με πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους μετά το πρόγραμμα του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι αναγκαίο και ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος", είπε ο εκπρόσωπος του ESM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ