ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ και Grexit στον γερμανικό Τύπο

ΔΝΤ και Grexit στον γερμανικό Τύπο
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η συζήτηση περί Grexit αναζωπυρώνεται με τον γερμανικό Τύπο να αναφέρεται εκτενώς στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την ώρα που εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εξέφραζε την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

«Είναι πολύ νωρίς να αρχίσουν να εξετάζονται άλλα ενδεχόμενα σενάρια για την περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο «η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί επίσης προϋπόθεση για το τρέχον τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι «το ΔΝΤ είχε αναφέρει σε έγγραφό του πριν από περίπου δύο χρόνια ότι θα συμμετείχε στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει αναφορικά με αυτό και είναι πάρα πολύ νωρίς να σκεφθεί κανείς το τι θα γίνει εάν».

Το ελληνικό πρόγραμμα πάντως φαίνεται ότι παραμένει επίκαιρο, με τον γερμανικό Τύπο να αναφέρεται εκτενώς σε αυτό, την ώρα που οι γερμανοί ετοιμάζονται να μπουν σε προεκλογική περίοδο.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές της εφημερίδας Bild, ότι το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κατευθύνεται προς την αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit.

«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει ο αρθρογράφος της Bild, αποκαλύπτοντας πως η συγκεκριμένη πληροφορία προέρχεται από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Σόιμπλε παραμένει στην υπόσχεση πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Κάρστεν Λίνεμαν, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.

Η Rheinische Post την ίδια ώρα, αναφέρει ότι το φάντασμα εξόδου από το ευρώ πλανάται και πάλι στην Αθήνα, παραπέμποντας στις κρίσιμες ημέρες του 2015.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (...) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Σόιμπλε να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».

rp

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Süddeutsche Zeitung, σε άρθρο της οποίας σημειώνεται πως η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική.

«Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018», υπενθυμίζει η εφημερίδα.

«Στην τελευταία έκθεσή του το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια (...) ενώ o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας από την πλευρά του επισημαίνει ότι μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος η Ευρώπη έχει υποσχεθεί επιπλέον ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ