ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Σταϊκούρας: Η ΟΝΕ χρειάζεται αναδιάρθρωση

Χ. Σταϊκούρας: Η ΟΝΕ χρειάζεται αναδιάρθρωση

Τη ξεκάθαρη θέση ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) χρειάζεται αναδιάρθρωση και πως απαιτείται η υιοθέτηση ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων και σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξέφρασε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας στην Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο συζήτησης της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας για το μέλλον της ΟΝΕ ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κρίση ανέδειξε τις ατέλειες και αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και απέδειξε ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Στη βάση αυτή υποστήριξε πως χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα, σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργηθούν δουλειές και να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα όμως τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας εστίασε σε τρεις προτεραιότητες. Αρχικά στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, με την κυβέρνηση στο κάθε κράτος-μέλος να διατηρεί την ιδιοκτησία της διαδικασίας και με τη δημόσια διοίκηση να είναι σε θέση να τις υλοποιήσει.

Εν συνεχεία στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Στο σημείο αυτό ανέφερε πως εκτός της πιστωτικής επέκτασης μέσω της ενδυνάμωσης του ενεργητικού των τραπεζικών ιδρυμάτων και της ενίσχυσης της χρηματοδότησης μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα πρέπει να προχωρήσει η χρηματοπιστωτική ένωση, με την υιοθέτηση και λειτουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα εγγύησης των καταθέσεων και με την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, με στόχο τη διεύρυνση και διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και βελτίωσης της ποιότητάς τους, λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό κύκλο και εφαρμόζοντας το κατάλληλο μίγμα πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ