ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκολύνονται οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις λόγω περιουσιολογίου

Διευκολύνονται οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις λόγω περιουσιολογίου

Τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης οποιαδήποτε στιγμή μέχρι να παραγραφεί το δικαίωμα της φορολογικής διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης, προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η οποία στοχεύει να διευκολύνει την ενημέρωση του περιουσιολογίου.

Συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες διατάξεις τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4174/2013 και πλέον προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης οποτεδήποτε μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης, ανεξάρτητα από την έκδοση εντολής ελέγχου ή μη. Περαιτέρω, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης και μετά την έκδοση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, για εισόδημα, έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν προέκυψαν κατά τον έλεγχο.

Η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης οποτεδήποτε μέχρι την παραγραφή κρίθηκε απολύτως απαραίτητη, διότι λόγω της φύσης πολλών περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα) είναι πολύ συχνή η ανάγκη τροποποίησης των δηλώσεων καθώς και του περιουσιολογίου.

Διαφορετικά θα ήταν αδύνατη η χορήγηση των προβλεπόμενων από το νόμο πιστοποιητικών στις φορολογίες αυτές που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητα για να προβεί ο υπόχρεος σε οποιαδήποτε περαιτέρω συναλλαγή σχετικά με περιουσιακά στοιχεία που έχουν δηλωθεί ανακριβώς ή με ελλείψεις.

Η διάταξη που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο εκ των πραγμάτων συνεπάγεται τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης σε κάθε περίπτωση κατά την οποία από τον έλεγχο δεν προέκυψαν περιουσιακά στοιχεία αλλά και στην περίπτωση κατά την οποία δεν προέκυψε η ορθή αναγραφή και φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων.

Για παράδειγμα, αυτό ισχύει στην περίπτωση τροποποίησης δηλωθέντος ακινήτου ως προς την περιγραφή, το ποσοστό, το δικαίωμα κ.λπ. ή στην περίπτωση διαγραφής δηλωθέντος ακινήτου λόγω έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης μετά από απόφαση διοικητικού ή πολιτικού δικαστηρίου κ.λπ..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ