ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ: Μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως

ΟΠΕΚ: Μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως
REUTERS/Lucy Nicholson

Κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια αναμένεται να μειωθεί αυτόν τον μήνα η παραγωγή πετρελαίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Αυτό αποτελεί ένα καλό ξεκίνημα για τον Οργανισμό σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της πρώτης εδώ και οκτώ χρόνια συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή του κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιανουαρίου – η πρώτη τέτοια συμφωνία από το 2008 – προκειμένου να ενισχύσει τις τιμές πετρελαίου και να αντιμετωπίσει την υπερβάλλουσα προσφορά.

Η προσφορά από τα 11 μέλη του ΟΠΕΚ, τα οποία υιοθέτησαν συγκεκριμένους στόχους παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας, έφθασε τον Ιανουάριο τα 30,01 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία διανομής πετρελαίου και πληροφορίες από πηγές του κλάδου, συγκριτικά με 31,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο.

Συγκριτικά με τα επίπεδα στα οποία οι χώρες συμφώνησαν να εφαρμόσουν τις μειώσεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιστοιχούν στην παραγωγή Οκτωβρίου, αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν μειώσει την παραγωγή κατά 958.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τη δέσμευση τους για 1,164 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η ποσότητα αυτή σημαίνει ότι συμμορφώνονται με τη συμφωνία σε ποσοστό 82%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ