ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινή πρόταση λύσης προετοιμάζουν οι Θεσμοί

Κοινή πρόταση λύσης προετοιμάζουν οι Θεσμοί

Σε εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται οι θεσμοί σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεταξύ τους διαφορές για το πώς πρέπει να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Στόχος των δανειστών είναι να κατατεθεί μια ομοιογενής πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση που θα επιτρέψει το κλείσιμο της αξιολόγησης εφόσον γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση αυτή όταν αποκρυσταλλωθεί θα γνωστοποιηθεί άμεσα στην ελληνική πλευρά σε τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στόχος είναι οι επικεφαλής των θεσμών να επανέλθουν στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την προσεχή Δευτέρα.

Αυτό θα καταστεί εφικτό με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα για το 2019 και θα υποχωρήσει τόσο στη μείωση του αφορολογήτου, όσο και στη διατήρηση του παγώματος μη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν να ζητηθεί η μείωση του αφορολογήτου να ισχύσει από το 2018 προκειμένου να καλυφτεί μέρος του δημοσιονομικού κενού των 700 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι θεσμοί.

Πάντως, η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει πως δεν θα αποδεχτεί προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων και το μόνο που εξετάζει είναι επέκταση του υφιστάμενου «κόφτη» έως το 2019.

Διαβάστε επίσης

Κυβέρνηση: Η απουσία γραμμής φέρνει «φάλτσα»

ΔΝΤ: Οι κρίσεις εμπιστοσύνης επιτείνουν την ύφεση στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ