ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προκλήσεις για την ΕΚΤ από τον αυξημένο πληθωρισμό

Νέες προκλήσεις για την ΕΚΤ από τον αυξημένο πληθωρισμό

Αύξηση κοντά στα επίπεδα του 2% που είναι ο στόχος τον οποίο θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ενώ η ανάπτυξη επιταχύνθηκε το 2016 σε 1,8% ξεπερνώντας ακόμη και αυτή των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η οικονομία στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος οδεύει προς ισχυρή ανάκαμψη και δημιουργεί νέες προκλήσεις για την ΕΚΤ καθώς αναμένονται να αυξηθούν οι φωνές που θα ζητήσουν μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Γαλλία δείχνουν ανάπτυξη κατά 0,4% την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου ύστερα από ανάπτυξη κατά 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Ισχυρή ανάπτυξη κατά 0,6% κατέγραψε επίσης το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους και η ανάπτυξη στην Αυστρία που έφτασε το 0,6%. Την ίδια στιγμή ισχυρή είναι η ανάπτυξη που έχει ανακοινωθεί σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Ολα αυτά σε συνδυασμό με το νέο άλμα του πληθωρισμού αναμένεται να πυροδοτήσουν νέες συζητήσεις για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Eurostat που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε τον Ιανουάριο στο 1,8% από 1,1% τον Δεκέμβριο του 2016. Πάντως ο δομικός πληθωρισμός – ο πληθωρισμός χωρίς να υπολογίζονται οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων – θεωρείται ότι παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Η σημαντική αύξηση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στον πληθωρισμό αποδίδεται στη σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου που έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας.

Οι αυξήσεις στις τιμές καταγράφονται πιο έντονες σε ισχυρές βιομηχανικές χώρες όπως είναι η Γερμανία, όπου συναντώνται και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις κατά της πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία διατηρεί τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας απειλούν πλέον να πλήξουν την κατανάλωση, εκτός εάν οι εργαζόμενοι καταφέρουν να κερδίσουν ανάλογες αυξήσεις στους μισθούς. Κρίσιμος παράγοντας για την ευρωζώνη είναι ακόμη οι επερχόμενες εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία, αλλά και η πολιτική προστατευτισμού που φαίνεται να έχουν αρχίσει να ακολουθούν οι ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ