ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας

Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας
REUTERS/ Peter Nicholls

Ανοδικά αναθεώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τις προβλέψεις της για τη βρετανική οικονομία για δεύτερη φορά μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι κάποιοι από τους αξιωματούχους της που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής ανησυχούν περισσότερο για την αύξηση του πληθωρισμού, ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη έρχεται μετά την ανακοίνωση υψηλότερης της αναμενομένης ανάπτυξης και αντανακλά μια πιο χαλαρή δημοσιονομική στάση, την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και μια βελτίωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αναμένει πλέον το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αυξηθεί κατά 2% φέτος, συγκριτικά με 1,4% τον Νοέμβριο, όταν επίσης αναβάθμισε τις προβλέψεις της.

Η ισχυρή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι αξιωματούχοι να επαναλάβουν ότι έχουν περιορισμένη ανοχή στο να ξεπερνά ο πληθωρισμός το στόχο του 2%. Κάποια μέλη έκαναν ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι είναι «πιο κοντά στα όρια» της ανοχής τους. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος και να κορυφωθεί στο 2,8% το 2018.

Παρά την ανοδική αναθεώρηση, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι διατηρεί το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25% και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων αμετάβλητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ