ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελβετία στο κυνήγι μαύρου χρήματος πολιτών της στο εξωτερικό

Η Ελβετία στο κυνήγι μαύρου χρήματος πολιτών της στο εξωτερικό

Η Ελβετία, που αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο κυβερνήσεων οι οποίες θέλουν να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, τώρα μαθαίνει πώς είναι να αναζητά κρυμμένα χρήματα στο εξωτερικό, όπως μεταδίδει το Reuters. Η κυβέρνηση της χώρας τώρα επιδιώκει συνεργασία με το γειτονικό Λίχτενσταϊν για να βρει πολίτες της που έχουν μεταφέρει εκεί αδήλωτα εισοδήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας έφτασε χθες σε συμφωνία με το Λίχτενσταϊν για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Αυτό έχει ως στόχο να ανακαλύψει η κυβέρνηση της χώρας δεκάδες δισ. ευρώ από αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία πολλοί Ελβετοί τα έχουν κρύψει στο γειτονικό αυτό κρατίδιο.

Το Λίχτενσταϊν είναι κρατίδιο με πληθυσμό μόλις 38.000 ατόμων το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία. Το ακριβές ποσό των χρημάτων που έχουν κρύψει εκεί Ελβετοί δεν είναι γνωστό. Ομως εκτιμάται ότι στην τράπεζα Liechtensteinische Landesbank, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες του Λίχτενσταϊν, βρίσκονται περίπου 3,5 δισ. ελβετικά φράγκα που ανήκουν σε Ελβετούς.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας θέλει τώρα να μάθει εάν όλα αυτά τα ποσά είναι δηλωμένα κανονικά στις αρμόδιες Αρχές και εάν έχουν καταβληθεί γι’ αυτά φόροι. Πρόκειται για πραγματική αντιστροφή ρόλων για την Ελβετία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν προορισμός πολλών που ήθελαν να κρύψουν χρήματα επειδή είχε αυστηρούς νόμους για την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων, όπως σημειώνει το Reuters.

Το τελευταίο διάστημα όμως αυτό έχει αλλάξει καθώς η Ελβετία έχει κάνει συμφωνίες με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων. Κύριος σκοπός της ανταλλαγής των δεδομένων αυτών είναι να βρεθούν καταθέτες οι οποίοι δεν θέλουν να φορολογηθούν για εισοδήματά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ