ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της εφορίας οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Στο στόχαστρο της εφορίας οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Εντατικούς ελέγχους στα οικονομικά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ειδικά στις φορολογικές δηλώσεις και τα πόθεν έσχες των προέδρων και διαχειριστών τους, κάνουν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο σχετικά με τον φορολογικό έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων βασική προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις και προς το σκοπό αυτό προωθείται κάθε αναγκαίο διοικητικό ή νομοθετικό ή άλλο μέτρο, καθώς και κάθε απαραίτητη ενέργεια σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για την αποτροπή και την καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε αυτά και αν εκδηλώνονται.

Ο υπουργός διευκρινίζει πως και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ως αρμοδία ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ελέγχει τα οικονομικά των προέδρων και διαχειριστών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχορηγούνται από το Κράτος.

Αλλά και το ΣΔΟΕ εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του διενεργεί έρευνες σε βάρος ΜΚΟ και εμπλεκομένων προσώπων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας με σκοπό την αποκάλυψη οικονομικών παραβάσεων και εγκλημάτων. «Οι σχετικές έρευνες ως και τα αποτελέσματα των ερευνών καλύπτονται από το απόρρητο της ποινικής προδικασίας», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Στην ίδια βάση αυτή ο υπουργός Οικονομικών απεκάλυψε πως η Διεύθυνση Ελέγχων της Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων με έγγραφά της που απέστειλε προς όλα τα υπουργεία και τις Γραμματείες τους ζήτησε να την ενημερώσουν με τα στοιχεία όλων των Ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τις οποίες έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις δράσεων ή προγραμμάτων τους την τελευταία δεκαετία από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και από πόρους ή δωρεές οργανισμών ή και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ ζήτησε αναφορά για το εγκριθέν πρόγραμμα ή δράση εκάστης ΜΚΟ, καθώς και το φορέα χρηματοδότησής της.

Τα ανωτέρω στοιχεία τα οποία συγκεντρώνονται από τη Διεύθυνση Ελέγχων της Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων διαβιβάζονται εν συνεχεία στις αρμόδιες για τον έλεγχο εφορίες προκειμένου να τύχουν ελεγκτικής αξιοποίησης. Κατά την απάντηση του κ. Τσακαλώτου οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δρομολογούν ήδη ελέγχους των ΜΚΟ αρμοδιότητάς τους και αποστέλλουν στη Διεύθυνση Ελέγχων τα αποτελέσματα τους, τα οποία κοινοποιούνται και στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ