ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλοκάκια: Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές μετά το αλαλούμ

Μπλοκάκια: Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές μετά το αλαλούμ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISS

Σκέψεις για αλλαγές στη ρύθμιση για τα μπλοκάκια, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του έτους, προκαλώντας αναστάτωση στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, φαίνεται πως υπάρχουν στην κυβέρνηση.

Μόλις έγινε γνωστή η νέα ρύθμιση και πριν αρχίσει να ισχύει, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έσπευσαν στις εφορίες για να «κλείσουν» τα μπλοκάκια τους, φοβούμενοι τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών αλλαγές στην επίμαχη ρύθμιση, καθώς στην κυβέρνηση φαίνεται να επεξεργάζονται ένα νέο σύστημα σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Να σημειωθεί πως οι επιβαρύνσεις των μισθωτών που έχουν μπλοκάκι, αλλά και των απασχολουμένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας που κόβουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών του ΕΦΚΑ είναι τεράστιες.

Πρόσθετα πολλοί αμειβόμενοι με μπλοκάκι που δεν θέλουν να χάσουν την εργασία τους αναγκάζονται να απορροφούν και το κομμάτι των εισφορών που αντιστοιχεί στον εργοδότη τους, «κουρεύοντας» έτσι τις αποδοχές τους. Αλλά και οι επιχειρήσεις που θέλουν να είναι σύννομες και "εντάξει" με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο προσωπικό τους έχουν βρεθεί μπροστά σε ανυπέρβλητά εμπόδια, καθώς οι εγκύκλιοι που έχει εκδώσει το υπουργείο Εργασίας είναι εξαιρετικά ασαφείς και αφήνουν χώρο για παρερμηνείες.

Την ίδια στιγμή προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το γεγονός πως χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν διακοπή εργασιών στην εφορία γεγονός που λειτουργεί σε βάρος των φορολογικών εσόδων και υπέρ της μαύρης οικονομίας.

Ενδεικτικά μόνον τα έσοδα που θα χαθούν από το τέλος επιτηδεύματος εκείνων που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece σχετικά με την διαρροή περί αλλαγών στη ρύθμιση, πληροφορία που πρώτος μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, και κατά πόσον κάτι τέτοιο συνιστά ρήξη με τους δανειστές, επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εφαρμόζει την δική της οικονομική πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ