ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «διαρκή» μετάβαση το Λονδίνο στο δρόμο προς το Brexit

Σε «διαρκή» μετάβαση το Λονδίνο στο δρόμο προς το Brexit

H ελκυστικότερη πόλη στον κόσμο για τους επενδυτές παραμένει το Λονδίνo παρά την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων για αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν ενδείξεις πως πολλά τραπεζικά στελέχη θα μετακομίσουν από τη Βρετανική πρωτεύουσα ώστε να μην επηρεαστούν από το Brexit.

Η ετήσια έρευνα της KPMG για τις εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στις μεγάλες πόλεις του πλανήτη έδειξε ότι η βρετανική πρωτεύουσα ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο μοιάζει αλώβητη από το Brexit. Η εφετινή κατάταξη του Παρατηρητηρίου των Επενδύσεων της εταιρείας συμβούλων KPMG φέρνει συγκεκριμένα το Λονδίνο στην κορυφή καθώς το 2016 προσείλκυσε από το εξωτερικό 364 επενδυτικά πρότζεκτ, 34 περισσότερα από όσα είχε προσελκύσει το 2015! Στη δεύτερη θέση παραμένει, όπως και το 2015, η Σανγκάη, ενώ στην τρίτη θέση αναρριχήθηκε η «Μέκκα» του καπιταλισμού, η Νέα Υόρκη, ξεπερνώντας το Χονγκ Κονγκ που έπεσε στην τέταρτη θέση. Την πέμπτη θέση με αισθητά αυξημένο αριθμό επενδυτικών σχεδίων συγκριτικά με το 2015 (141 αντί 126) διατηρεί το πολύπαθο από την ισλαμιστική τρομοκρατία Παρίσι.

Πάντως, η Φρανκφούρτη είναι μια από τις ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες αθόρυβα έχουν ξεκινήσει επαφές με τράπεζες που έχουν έδρα στο Λονδίνο και σκέφτονται να μεταφέρουν δραστηριότητές τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ακόμη για να προσελκύσουν τράπεζες χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, ακόμη και η Πολωνία.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στη Γερμανία είναι ότι η Bafin, η εποπτική Αρχή της χώρας για τον κλάδο, προσέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ευνοϊκούς όρους σε τράπεζες που θα ήθελαν να μεταφέρουν δραστηριότητές τους στη Φρανκφούρτη. Η Bafin τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ισχύοντα μοντέλα για κεφαλαιακή επάρκεια και για περίοδο έως δύο ετών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πολλές τράπεζες φέρονται να εξετάζουν να κάνουν τη Φρανκφούρτη το νέο ευρωπαϊκό κέντρο λειτουργίας τους μετά την απόφαση για Brexit. Ανάμεσα στις τράπεζες αυτές είναι η Citigroup, η Goldman Sachs και η UBS Group.

Στο παιχνίδι έχει μπει τελευταία και η Μαδρίτη, η οποία διαφημίζει την ευνοϊκή εργατική νομοθεσία της – όπως τη χαρακτηρίζει – και τη χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις. Στη Μαδρίτη υπάρχουν επίσης πολλά διαθέσιμα ακίνητα τα οποία διατίθενται σε αρκετά προσιτές τιμές για ενοικίαση ή για αγορά που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες θα ενδιαφέρονταν να μεταφέρουν εκεί δραστηριότητές τους.

Σε πλεονεκτική θέση για να προσελκύσει τράπεζες από το Λονδίνο βρίσκεται και η Ιρλανδία, που διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με τη Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ