ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To κόστος των πρώτων υλών απειλή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

To κόστος των πρώτων υλών απειλή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών αποτελεί απειλή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και υπονομεύει τις προσπάθειες για αύξηση της κερδοφορίας τους σύμφωνα με την Goldman Sachs. Το κόστος αυξάνεται λόγω της ενίσχυσης του πληθωρισμού.

Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για νέα αύξηση τιμών στην Ευρώπη. Αυτό σε συνδυασμό με την υποχώρηση ορισμένων εθνικών νομισμάτων, όπως η στερλίνα, δεν επιτρέπει σε πολλές εταιρείες να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος το οποίο αναγκάζονται να μετακυλίσουν στους πελάτες τους.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο τις προβλέψεις για αύξηση κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά 12% το τέταρτο τρίμηνο. Αστάθμητος παράγοντας για τις εταιρείες παραμένουν οι αποδοχές των εργαζομένων, καθώς αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να προκαλέσει ανοδικές πιέσεις και στα μισθολόγια.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις πρώτες ύλες την έχει σημειώσει το πετρέλαιο μετά την απόφαση του Νοεμβρίου μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών που είναι μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή για να αυξηθούν τεχνητά οι τιμές. Στη συμφωνία αυτή συμμετέχουν και πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού όπως η Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ