ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ζαλισμένα» τα hedge funds με τις εξελίξεις στην Ελλάδα

«Ζαλισμένα» τα hedge funds με τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Εξαιρετικά μεγάλη είναι η μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων με την πορεία της αξιολόγησης να καθορίζει τη βραχυχρόνια τάση και με τα hedge funds να τοποθετούνται ανάλογα με την ειδησιογραφία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της εβδομάδας το ελληνικό διετές ομόλογο βρέθηκε σε υψηλό επτά μηνών ξεπερνώντας το 9,4%, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας για την πορεία της αξιολόγησης, αλλά και των εντεινόμενων αναφορών περί Grexit, για να υποχωρήσει στο 84% στο κλείσιμο της Παρασκευής. Η απόδοση του δεκαετούς κινήθηκε στην περιοχή του 8,35%, για να κλείσει στο 7,6% την Παρασκευή.

Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων (CDS) έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας σημείωσε άνοδο, λόγω της αβεβαιότητας για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Τα ελληνικά πενταετή CDS βρέθηκαν μέσα στην εβδομάδα έως τις 1.011 μονάδες βάσης και αύριο θα ανοίξουν από τις 945 μονάδες βάσης.

Αναλυτές εκτιμούν πως αν η αξιολόγηση κλείσει επιτυχώς και τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι τιμές τους θα εκτιναχτούν.

Ωστόσο, το σενάριο της συμμετοχής της Ελλάδος στο QE διαρκώς απομακρύνεται κάτι που έχει αντίκτυπο και στις τιμές και στις αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ