ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτές από τη Μ. Ανατολή αγοράζουν 1 στα 4 σπίτια στη Βρετανία

Επενδυτές από τη Μ. Ανατολή αγοράζουν 1 στα 4 σπίτια στη Βρετανία

Μπορεί το Brexit να οδήγησε πολλούς ξένους επενδυτές στην απόφαση να βάλουν φρένο στα σχέδια για αγορές ακινήτων στη Βρετανία, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους κροίσους από τη Μέση Ανατολή.

Αυτό οφείλεται στη μεγάλη υποχώρηση της στερλίνας στις διεθνείς αγορές, που συνοδεύτηκε από ράλι στις τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή αγόρασαν σχεδόν το 25% των ακινήτων που απέκτησαν ξένοι στη Βρετανία. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση του ποσοστού, το οποίο πριν από έναν χρόνο διαμορφωνόταν μόλις στο 10%. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Fidelity International και τα παρουσίασε το Bloomberg. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των κροίσων από τη Μέση Ανατολή επικεντρώθηκε – όπως ήταν αναμενόμενο – στο Λονδίνο.

Η στερλίνα έχει υποχωρήσει περίπου κατά 15% έναντι νομισμάτων χωρών της Μέσης Ανατολής, κάνοντας αγοραστές από κράτη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ να βάζουν ευκολότερα το χέρι στην τσέπη. Επίσης, το τελευταίο δωδεκάμηνο οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 60%, καθώς πέρυσι είχαν φθάσει κοντά σε ιστορικά χαμηλά για να ανακάμψουν στη συνέχεια.

Αντίθετα, πιο πίσω έμειναν επενδυτές από την Ασία και κυρίως την Κίνα, καθώς οι περιορισμοί που επέβαλε το Πεκίνο στην εξαγωγή κεφαλαίων δεν επέτρεψαν σε πολλούς να προχωρήσουν σε αγορές ακινήτων. Οι ακριβές περιοχές του Λονδίνου, πάντως, εξακολουθούν να τραβούν το ενδιαφέρον όσων έχουν χοντρά πορτοφόλια από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα μετά το πάγωμα ή τη μείωση τιμών που ακολούθησε το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ