ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Πλήθος σφαλμάτων στα εκκαθαριστικά

ΕΦΚΑ: Πλήθος σφαλμάτων στα εκκαθαριστικά
(EUROKINISSI/ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/φωτογραφία αρχείου)

Αλαλούμ έχει προκληθεί με τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που έλαβαν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκια για τις εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν για το 2017.

Συνολικά την παρελθούσα Παρασκευή αναρτήθηκαν περίπου 1.030.000 ραβασάκια με τις νέες αυξημένες εισφορές. Τα ειδοποιητήρια αφορούν στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 7.000 του πρώην ΕΤΑΠ - ΜΜΕ που το 2015 είχαν δηλώσει στην Εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα.

Τα υπόλοιπα εκκαθαριστικά θα ανέβουν σταδιακά, αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις, καθώς κατά το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη στο ύψος των εισοδημάτων από παράλληλη απασχόληση. Ωστόσο, λάθη διαπιστώθηκαν και στα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν την Παρασκευή.

Πολλοί διαπίστωσαν ότι στα ειδοποιητήρια τα ποσά των εισφορών ήταν αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με όσα κατέβαλαν μέσα στο 2016, ενώ κάποιοι έπαθαν σοκ βλέποντας διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των εισφορών τους σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Πρόβλημα προέκυψε με τον υπολογισμό των εισφορών με βάση τα κέρδη του 2015. Ουσιαστικά το σύστημα του υπολογισμού εισφορών με βάση το 2015 θεσμοθετεί μια δεύτερη εισφορά, κάτι σαν μια δεύτερη προκαταβολή φόρου (στις περιπτώσεις που τα κέρδη του προηγούμενου έτους είναι λιγότερα από τα κέρδη του προ προηγούμενου). Έτσι, η διαφορά των φορολογητέων κερδών από το 2015 στο 2016 είναι μεγάλη σε πολλές περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων. Η διαφορά στις εισφορές ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 1000 ευρώ τον μήνα.

Τα σφάλματα δεν σταματούν εκεί. Αρκετοί ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ενώ είχαν ήδη κάνει διακοπή δραστηριότητας μέσα στο 2016, είδαν με έκπληξη το ειδοποιητήριο να έρχεται και να υπολογίζει εισφορές με βάση το εισόδημα του 2015. Σε άλλες περιπτώσεις κάποιος ασφαλισμένος που είχε διπλή ιδιότητα ασφάλισης το 2015 (π.χ. εταίρος Ο.Ε. και ελεύθερος επαγγελματίας) και διέκοψε τη μια από αυτές μέσα στο έτος 2016 βρέθηκε με το μηχανογραφικό του ΕΦΚΑ να καλείται να πληρώσει εισφορές στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ