ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αναγκαία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Στουρνάρας: Αναγκαία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ως «εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο» χαρακτήρισε το όποιο ενδεχόμενο πισωγύρισμα στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με θέμα «Στρατηγικές για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους της χώρας υπό το πρίσμα των ιστορικών εμπειριών».

Ο κεντρικός τραπεζίτης πρότεινε την υιοθέτηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 2% έως το τέλος του προγράμματος, αλλά και μετά από αυτό και ζήτησε αντί των υψηλών πλεονασμάτων να υπάρξει μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου του χρέους. Στη βάση αυτή αναγνώρισε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι επιβεβλημένα και πως το Eurogroup πρέπει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. «Κρίνεται αναγκαία η λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων», τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως η εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία και αυτή καθώς είναι προϋπόθεση για να αυξηθεί το ΑΕΠ.

«Πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», είπε.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε κρίσιμη την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και εστίασε στο ότι πρέπει να αποφευχθούν πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος με τις οποίες εκτάκτως καλύφθηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες. «Θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί σήμερα η προσπάθεια», ανέφερε.

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε πως η συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν στάθηκε ικανή για να αποτραπεί η κρίση στην Ελλάδα και σημείωσε πως πολλοί από τους όρους συμμετοχής στην ΟΝΕ είναι πολιτικά επώδυνοι.

Χουλιαράκης: Τώρα η παραμετροποίηση για το χρέος

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε πως η διαχρονική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να καταγράψει πρωτογενή πλεονάσματα είναι η ιστορικά η βασική αιτία της κρίσης χρέους.

Ο ίδιος χαρακτήρισε λανθασμένη τη μη αναδιάρθρωση του χρέους άμεσα στο πρώτο πρόγραμμα και με επικριτικό τόνο είπε πως τα δύο πρώτα Μνημόνια είχαν λάθος σχεδιασμό και βασίσθηκαν σε λάθος εκτιμήσεις. «Η εμπροστροβαρής προσαρμογή μας έμπλεξε σε ένα φαύλο κύκλο», είπε.

Για να τεκμηριώσει την αποτυχία των δυο πρώτων Μνημονίων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε τα εξής: «Τα δύο πρώτα πρόγραμματα απέτυχαν. Η επιδείνωση του χρέους και η αδυναμία εξόδου στις αγορές συνεπάγεται αποτυχία».

Ο κ. Χουλιαράκης είπε πως απαιτείται γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Επανέλαβε δε τη θέση που έχει εκφράσει στο παρελθόν πως η περαιτέρω μείωση του χρέους μπορεί να επιτευχτεί μέσω των μορφών αναδιάρθρωσης που προβλέπονται ήδη από τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Αίτημα μας είναι η όσο μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους τώρα και η παραμετροποίηση των μέτρων αυτών, ώστε να εξασφαλίσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ