ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Κοντονή – ΕΕΤ για την «ασυλία» των τραπεζικών στελεχών

Συνάντηση Κοντονή – ΕΕΤ για την «ασυλία» των τραπεζικών στελεχών

Οι τελευταίες πινελιές στη ρύθμιση για την προστασία των τραπεζικών στελεχών στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων εξετάστηκαν την Τρίτη σε συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στο πρόσφατο παρελθόν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών είχε καταθέσει προτάσεις στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Οικονομικών για το ζήτημα της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης των δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτές δεν προκρίθηκαν καθώς δεν θεωρήθηκαν αρκετά αυστηρές από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ζητούσε η ρύθμιση για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών να νομοθετηθεί ξεχωριστά από τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών, ώστε να δρομολογηθεί ταχύτερα. Αλλά ούτε και αυτό το αίτημα έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

Βάσει της πρότασης που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και η οποία κλείδωσε στη σημερινή συνάντηση Κοντονή – ΕΕΤ η παροχή νομικής κάλυψης για τα τραπεζικά στελέχη θα ισχύει εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Οι πράξεις ή παραλείψεις τελούνται με σκοπό, είτε την είσπραξη μέρους τουλάχιστον της απαίτησης είτε, αν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, τη συνέχιση της δραστηριότητας επιχείρησης με βάση συμφωνία εξυγίανσης ή σχέδιο αναδιοργάνωσης και διάσωσης αυτής και μέσω αυτής, στην εξασφάλιση είσπραξης τουλάχιστον μέρους της απαίτησης.
  • Δεν έχουν παραβιαστεί οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε πιστωτικού και χρηματοδοτικού ιδρύματος, που κρίνουν αιτιολογημένα ότι προβλέπεται ανέφικτη η είσπραξη του συνόλου της απαίτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ