ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκλήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα βλέπει η Fitch, διατηρεί την αξιολόγηση «CCC»

Προκλήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα βλέπει η Fitch, διατηρεί την αξιολόγηση «CCC»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αξιολόγηση «CCC» για το ελληνικό αξιόχρεο επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch.

Σε σχετική έκθεσή του αναφέρει πως το νέο ελληνικό πρόγραμμα έχει μειώσει το ρίσκο χρεοκοπίας της χώρας επί του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, αν και θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Η Fitch δεν αποκλείει νέες εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αναγνωρίζει πως η απομάκρυνση των πλέον ριζοσπαστών κατά του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει καταστήσει πιο συνεκτική την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

«Η πρόοδος με βάση το πρόγραμμα είναι μέχρι στιγμής σταθερή αν και δεν αναμένεται ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν τον Ιανουάριο», σημειώνει ο οίκος, χαρακτηρίζοντας απρόβλεπτη την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Υπογραμμίζει δε πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης λογικά θα ξεκλειδώσει την υπόσχεση για «περιορισμένη» ανακούφιση του χρέους.

Σχετικά με ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα ο οίκος σημειώνει πως παραμένει αβέβαιος. «Είναι πιθανό να υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης για το ύψος της ελάφρυνσης, λόγω της πολιτικής ευαισθησίας του ζητήματος», υπογραμμίζει σχετικά.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σημειώνει πως είναι ένα βήμα προς την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Από το κεφαλαιακό έλλειμμα των 14,4 δισ. ευρώ, ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν μέσω αυξήσεων κεφαλαίων τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο αριθμό προβληματικών δανείων, που αντιστοιχούν στο 63% του ΑΕΠ της χώρας και είναι υψηλός σε σχέση με τις κεφαλαιακές τους βάσεις», υποστηρίζεται στη σχετική έκθεση.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η μείωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση είναι μικρότερη από ότι ανέμενε και προειδοποιεί η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την επιτυχία του προγράμματος και τα δημοσιονομικά μέτρα θα περιορίσουν τη δυναμική της ανάπτυξης τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα. Στη βάση αυτή προβλέπει ύφεση 0,3% το 2015 και ύφεση 1,5% το 2016.

Τέλος, προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, εάν υπάρξει νέο παρατεταμένο αδιέξοδο στις σχέσεις με τους δανειστές ή εάν δεν υπάρξει πληρωμή ή αναδιαρθρωθεί εκ νέου το χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα.